Om

Viveka Willford

 

Om mig

 

I mitt måleri vill jag låta det hårda, ruffa möta det subtila, poetiskt vackra - så som livet är. Livet kan vara hotfullt, rått, kaotiskt eller fartfyllt och härligt men stundom också kontemplativt, filosofiskt, poetiskt vackert och vilsamt. Betraktaren kanske ser skeenden och figurer i mina bilder men själv strävar jag inte efter att avbilda utan snarare att genom linjer och färger förmedla känslor från livet som vi alla lever på så olika villkor.

 

Jag målar snabbt och intensivt varvat med längre stunder av begrundan. De senaste åren har jag oftast målat med akryl på linneduk, mitt arbetsredskap är palettkniven. Med kniven kan jag "smeka" på färgen i tjocka, mjuka stråk eller rista och skrapa fram det råa uttrycket och även med lätt hand skapa den känsligaste och mest poetiska linje.

 

Mitt textila skapande är starkt influerat av de år jag arbetade som folkdräktsömmerska hos Charlotte Weibull i Malmö. Då väktes mitt intresse för den textila historien och framför allt allmogens klädtradition. I mitt klädskapande arbetar jag ofta med gamla broderier, som jag hittar på loppisar eller i antikaffärer, sedan följer jag upp med egna broderier för att nå det uttryck jag vill ha. Min intention är att bevara en del av vår fina textilskatt men i nutids perspektiv.

 

Medlem i BUS

CV

 

Estetisk linje, Östra Grevie folkhögskola 1985 - 86

Hantverk, trä-textil-måleri, KomVux i Ronneby 1998 - 99

Bildens möjligheter i pedagogisk verksamhet, Högskolan i Kristianstad 2003 - 2005

Skulptur, Högskolan i Kristianstad 2005

Måleri, Högskolan i Kristianstad 2006

Grafik I - II, Högskolan i Kristianstad 2007 - 2008

Modedesign, Karlskrona

Kurs i Keramik, Malmö

Målarkurs, Malmö

Äldre målningsteknik, Ronneby

Kurs i svetsning, Skulptur, Geddeviksås

Emalj, Ronneby

Måleri för Bengt Saltö, "Konst och Hälsa" i Karlskrona

Copyright © All Rights Reserved